Jump to content
keeemin

Od listonosza do jednego z najlepszych raperów. - KęKę.

Recommended Posts

Posted

K%25C4%2599K%25C4%2599-2-670x390.jpg&key

Piotr Dominik Siara znany jako KęKę urodził się 15 września 1983 roku w Radomiu.  Jest uważany za jednego z najlepszych raperów w Polsce.

36-letni Piotrek jest przykładem odpowiedzialnego człowieka co pokazuję w tekstach, w  których nawiązuje do swojej rodziny czyli żony i dwóch dzieci.

Przebieg kariery

KęKę zadebiutował w 2001 na Radomskiej scenie, a już rok później, gdyż w 2002 roku zagrał swój pierwszy koncert w Radomskim teatrze.

Natomiast, już w 2007 roku stworzył wraz z raperem i producentem muzycznym Kotzim album EP Weź nas podrób, nagranym w ramach projektu KoKę. Na płycie znalazły się piosenki wyprodukowane przez lokalnych twórców Lucky Loopa i Tytuza, dodatkowo scratche zrealizował DJ Mono.

W 2008 KęKę pojawiał się już na płytach większych raperów. Piotrek dał zwrotkę do jednej z nut o nazwie "Zbrodnia doskonała" z albumu "Obojętnie" wydanego przez Szuwara.

Rok później, bo w 2009 roku pojawił się kolejny nielegal KęKę wraz z Kotzim o nazwię "BoaSnake’s" czyli produkcja "BOA"

W tym samym roku KęKę nawiązał współpracę z Tytuzem,  Efektem był szereg nagranych wspólnie utworów, które trafiły na płyty Wcześniejsze produkcje i Miejski sport mixtape tegoż wykonawcy.

I tak zleciały 3 lata, aż do 2012 roku, gdyż w 2012 roku KęKę został zaproszony do projektu "Popkiller młode wilki" w którym wystąpił wraz z  Bukim, Ńemy'm i LJ Karwelem. 

Przechodzimy do roku 2013 który był przełomowy w karierze omawianego dzisiaj rapera. Bowiem to w tym roku KęKę został wyrzucony z pracy Listonosza, dzięki której raper mógł się utrzymywać. Na szczęście dzień po jego zwolnieniu, odezwał się do niego ProstoTV. KęKę został oficjalnie przyjęty. Następnie w październiku wyszedł jego solowy numer pt. "Nigdy Dość". Nie trzeba było dużo czekać gdyż już 4 listopada został wypuszczony Jego solowy album pt. "Takie rzeczy" który pokryty został platyną.

14 stycznia 2015 roku - Album "Takie rzeczy" został nagrodzony dwukrotną platynową sprzedając się w nakładzie 60 tys. egzemplarzy płytą.

Tego samego roku, lecz 20 marca pojawił się Jego drugi solowy album pt. "Nowe rzeczy" z wytwórni ProstoTV.

Dlaczego zaznaczyłem, że z wytwórni ProstoTV?

Ponieważ, już 16 września 2016 KęKę wydał swój 3 solowy album pt. "Trzecie rzeczy". Album został wydany w wytwórni "Takie rzeczy Label" założonej przez Jego samego. Album również otrzymał 2x platynową płytę.

Dnia 23 marca 2018r. KęKę wydał 4 album o nazwie "To Tu" w którym są takie kawałki jak:

Album również otrzymał 2-krotną platynę.

Jeszcze nie tak dawno, bo zaledwie we wrześniu 2019r. raper wydał swój  piąty album pt. "Mr KęKę", w którym znajdują się kawałki typu:

Póki co nie ma żadnych informacji czy KęKę wyda swój 6 album, zobaczymy co czas przyniesie.

Z fartem!

• Like 4
  • I love it 3
Posted

Ciekawa praca.

Super,  że doceniłeś wykonawcę z mojego miasta. :serduszko:

#edit.

Praca znajduje się na innym forumm lecz nazwa użytkownika prawie podobna. 

Aj, już chciałem się czepić. hihi 

• Thanks 1
  • Deserved
Posted

Bardzo dobrze wykonana praca. Ładne przedstawienie, kariera w skrócie. Chyba nie ma się do czego odczepić :D

• Thanks 1
Posted

Takie twórczości mi sie podobają, sam lubię go słuchać a dzięki Tobie dowiedziałem sie więcej o nim!

Leci + za wspaniałą pracę :default_biggrin:

• Thanks 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.