keeemin Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Piotr Dominik Siara znany jako KęKę urodził się 15 września 1983 roku w Radomiu. Jest uważany za jednego z najlepszych raperów w Polsce. 36-letni Piotrek jest przykładem odpowiedzialnego człowieka co pokazuję w tekstach, w których nawiązuje do swojej rodziny czyli żony i dwóch dzieci. Przebieg kariery KęKę zadebiutował w 2001 na Radomskiej scenie, a już rok później, gdyż w 2002 roku zagrał swój pierwszy koncert w Radomskim teatrze. Natomiast, już w 2007 roku stworzył wraz z raperem i producentem muzycznym Kotzim album EP Weź nas podrób, nagranym w ramach projektu KoKę. Na płycie znalazły się piosenki wyprodukowane przez lokalnych twórców Lucky Loopa i Tytuza, dodatkowo scratche zrealizował DJ Mono. W 2008 KęKę pojawiał się już na płytach większych raperów. Piotrek dał zwrotkę do jednej z nut o nazwie "Zbrodnia doskonała" z albumu "Obojętnie" wydanego przez Szuwara. Rok później, bo w 2009 roku pojawił się kolejny nielegal KęKę wraz z Kotzim o nazwię "BoaSnake’s" czyli produkcja "BOA" W tym samym roku KęKę nawiązał współpracę z Tytuzem, Efektem był szereg nagranych wspólnie utworów, które trafiły na płyty Wcześniejsze produkcje i Miejski sport mixtape tegoż wykonawcy. I tak zleciały 3 lata, aż do 2012 roku, gdyż w 2012 roku KęKę został zaproszony do projektu "Popkiller młode wilki" w którym wystąpił wraz z Bukim, Ńemy'm i LJ Karwelem. Przechodzimy do roku 2013 który był przełomowy w karierze omawianego dzisiaj rapera. Bowiem to w tym roku KęKę został wyrzucony z pracy Listonosza, dzięki której raper mógł się utrzymywać. Na szczęście dzień po jego zwolnieniu, odezwał się do niego ProstoTV. KęKę został oficjalnie przyjęty. Następnie w październiku wyszedł jego solowy numer pt. "Nigdy Dość". Nie trzeba było dużo czekać gdyż już 4 listopada został wypuszczony Jego solowy album pt. "Takie rzeczy" który pokryty został platyną. 14 stycznia 2015 roku - Album "Takie rzeczy" został nagrodzony dwukrotną platynową sprzedając się w nakładzie 60 tys. egzemplarzy płytą. Tego samego roku, lecz 20 marca pojawił się Jego drugi solowy album pt. "Nowe rzeczy" z wytwórni ProstoTV. Dlaczego zaznaczyłem, że z wytwórni ProstoTV? Ponieważ, już 16 września 2016 KęKę wydał swój 3 solowy album pt. "Trzecie rzeczy". Album został wydany w wytwórni "Takie rzeczy Label" założonej przez Jego samego. Album również otrzymał 2x platynową płytę. Dnia 23 marca 2018r. KęKę wydał 4 album o nazwie "To Tu" w którym są takie kawałki jak: Album również otrzymał 2-krotną platynę. Jeszcze nie tak dawno, bo zaledwie we wrześniu 2019r. raper wydał swój piąty album pt. "Mr KęKę", w którym znajdują się kawałki typu: Póki co nie ma żadnych informacji czy KęKę wyda swój 6 album, zobaczymy co czas przyniesie. Z fartem! 4 3
The Denver Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Ciekawa praca. Super, że doceniłeś wykonawcę z mojego miasta. #edit. Praca znajduje się na innym forumm lecz nazwa użytkownika prawie podobna. Aj, już chciałem się czepić. hihi 1
Deserved Bulbożul Posted March 15, 2020 V.I.P Donor Deserved Posted March 15, 2020 Bardzo dobrze wykonana praca. Ładne przedstawienie, kariera w skrócie. Chyba nie ma się do czego odczepić :D 1
Rikiii Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Takie twórczości mi sie podobają, sam lubię go słuchać a dzięki Tobie dowiedziałem sie więcej o nim! Leci + za wspaniałą pracę 1
Recommended Posts