Deserved Awika. Posted November 8, 2019 V.I.P Donor Girls Deserved Share Posted November 8, 2019 Hej kochani! Witam Was w kolejnym, ósmym już wydaniu "Trudnych tematów". Dzisiejszym trudnym tematem będą zaburzenia odżywiania, które stały się chorobami cywilizacyjnymi. Co to anoreksja, bulimia i ortoreksja? Jakie są ich przyczyny i objawy? Jak można je leczyć? Tego wszystkiego dowiecie się w tejże odsłonie. WSTĘP Na samym początku należy napisać, że choroby, takie jak anoreksja czy bulimia, to choroby o podłożu psychicznym. To właśnie psychika ma ogromny wpływ na przebieg i rozwój wspomnianych chorób, które w XXI wieku stały się już codziennością. ANOREKSJA Inaczej jadłowstręt psychiczny - zaburzenie odżywiania, które polega na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Zaburzony jest wtedy również obraz własnego ciała, a także występuje lęk przed przybraniem na wadze. Choroba ta występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn, ale w dzisiejszych czasach różnica nie jest tak duża jak kilka lat temu. Istnieją 2 typy anoreksji: * bulimiczna - osoba nadmiernie się przejada, ale dzięki pewnym czynnościom jak np. wymiotowanie reguluje masę ciała. * restrykcyjna - osoba traci masę ciała lub utrzymuje nieprawidłową jego masę poprzez ograniczanie spożywanych pokarmów lub stosowanie środków przeczyszczających. Objawy anoreksji to m.in. zawroty głowy, wzdęcia, zaparcia, myśli samobójcze, zmniejszenie radości życia, zaburzenia snu, lekceważenie nagłego spadku wagi. BULIMIA Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się napadami objadania się. Występują po nich zachowania kompensacyjne takie jak głodówka, wywoływanie wymiotów czy wykonywanie lewatywy. Podobnie jak w przypadku anoreksji to właśnie kobiety są większością, która choruje na bulimię. Bulimia dzieli się na 2 typy: przeczyszczającą i nieprzeczyszczającą. Objawami bulimii są m.in. ospałość, odwodnienie, poczucie wstydu, awitaminoza czy podrażnienie przełyku. ORTOREKSJA Patologiczna obsesja na punkcie spożywania zdrowej żywności i koncentrowanie się na odpowiedniej diecie. Osoby chore czasami unikają niektórych obróbek żywności np. smażenia czy gotowania. Zdarza się w naprawdę skrajnych przypadkach, że ortoreksja prowadzi do niedożywienia, wyniszczenia fizycznego i psychicznego organizmu i zaburzeń normalnego funkcjonowania w społeczeństwie. Ortorektycy unikają spożywania drobiu, nabiału, wędlin i żywności, która może zawierać sztuczne barwniki i aromaty. Objawy to często bardzo czasochłonne planowanie, kupowanie oraz przygotowywanie posiłków, tak aby były jak najzdrowsze. PRZYCZYNY Jednymi z głównych przyczyn anoreksji, bulimii i ortoreksji to obawa przed dojrzałością psychiczną, głód emocjonalny, brak miłości i ciepła rodzinnego, a także bardzo często problemy rodzinne czy brak akceptacji wśród rówieśników. Zdarza się, że choroba pojawia się nagle i niespostrzeżenie, dlatego osoby chore nie zawsze są tego świadome. LECZENIE Leczenie powyższych chorób prawie zawsze musi być kompleksowe, a co za tym idzie, jest także długoterminowe po to, by pacjent wrócił do lepszego stanu zdrowia. Leczenie takie obejmuje aspekty zarówno psychologiczne i psychiatryczne, jak i somatyczne. Przy stanach lękowych i depresyjnych często wdrażane być musi leczenie farmakologiczne. Pytania do Was: 1. Chorowaliście kiedyś na jedną z wymienionych chorób lub chorował ktoś z waszego otoczenia? 2. Da się pomóc w takiej chorobie samemu/samej sobie? Dlaczego tak/nie? 3. Jak myślisz, dlaczego te zaburzenia występują głównie u młodego pokolenia? Dzięki wielkie za przeczytanie mojej pracy. Do następnego kochani! ^^ 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 8, 2019 Share Posted November 8, 2019 Ciekawe, którą z nich mam, hmmm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deserved clouud Posted November 8, 2019 V.I.P Donor Deserved Share Posted November 8, 2019 1. Tylko z otoczenia, w sumie sam nie wiem czy nie choruje, ale przynajmniej myślę, że nie XDDD 2. Imo w większości przypadków chyba się nie da, a jak się da, to osoba chorująca musi być mocna psychicznie (chodzi mi o geny, bo niektóre osoby od urodzenia są bardzo słabe psychicznie, a niektóre są mocne psychicznie i np. asertywne). 3. Ponieważ młode pokolenie zazwyczaj interesuje się płcią przeciwną i jest bardzo podatne na towarzystwo w jakim przebywa - np. dziewczyna chce się spodobać chłopakowi, więc ogranicza jedzenie by schudnąć, a tym samym doprowadza siebie do stanu anoreksji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Global Moderator czak Posted November 9, 2019 V.I.P Donor Global Moderator Share Posted November 9, 2019 1. Chorowaliście kiedyś na jedną z wymienionych chorób lub chorował ktoś z waszego otoczenia? Była taka jedna dziewczyna, wszystko na podłożu psychicznym, myślała, że śmieją się z niej bo jest gruba (była szczupła), a po prostu była brzydka i aspołeczna, nawet policja w szkole była, bo chciała zrobić "lecę bo chcę". Do dziś ją mijam czasami na ulicy, wyładniała, i wygląda całkiem normalnie. 2. Da się pomóc w takiej chorobie samemu/samej sobie? Dlaczego tak/nie? Nie da się pomóc takiej osobie, przecież nie powiesz - "Musisz jeść" bo G. to da. Są to zaburzenia czysto psychosomatyczne więc takich ludzi powinno się izolować w zakładach zamkniętych. 3. Jak myślisz, dlaczego te zaburzenia występują głównie u młodego pokolenia? Dlaczego? Bunt i spowodowane z tym problemy, problemy w szkole (tak jak koleżanka którą opisałem), brak rozmowy z dzieckiem. No i poje... reklamy wyszuczrzonych modelek i innego tego pokroju = chęć dopasowania się do narzuconych kanonów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
drenn Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 1. Chorowaliście kiedyś na jedną z wymienionych chorób lub chorował ktoś z waszego otoczenia? Nie chorowałem nigdy. Natomiast anoreksja nie zawsze oznacza bycie patykiem. Moja mama miała anoreksję, a była osobą grubą. 2. Da się pomóc w takiej chorobie samemu/samej sobie? Dlaczego tak/nie? Da się to zwalczyć samemu, jak wspomniałem mama była chora i szybko z tego wyszła. Wystarczyła jej wizyta u dietetyka, który jj wyjaśnił, że nie trzeba jeść mniej, tylko wystsrczy zmienić jadłospis. Dziś jest zdrowa i do tego przy dobrej diecie schudła z 15 kg. 3. Jak myślisz, dlaczego te zaburzenia występują głównie u młodego pokolenia? Taka moda, wiele modelek to szkielety na granicy anoreksji i młodzi chcą być tacy jak one. Druga sprawa to źle rozumiane kanony piękna. Ogólnie dobry temat. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts