Jump to content
Erwin

[3]. Trudny temat - bunt wśród nastolatków.

Recommended Posts

1334063473_TRUDNETEMATY1.png.9c2b8e6b80553f3cd2a0d9c86c6355df.png

Zacznijmy od podstaw, czym jest bunt wśród nastolatków?

Przede wszystkim jest to czas kiedy mamy swoje zdanie, zasady i nie dajemy sobie "wpoić", że jest inaczej. Bunt to także również burza hormonów, poszukiwanie miejsca na tej planecie, poczucie dziecka i jednocześnie pragnienie bycia dorosłym.

Znalezione obrazy dla zapytania okres dojrzewania

Kiedy występuje?

Przede wszystkim w trudnym dla młodzieży okresie dojrzewania. 

Skutki?

Często w buncie młodzież sięga po różnego typu używki. Od papierosów, przez alkohol, aż po same narkotyki. Prócz sięgania po różne używki można zauważyć brak akceptacji zdania osób bliskich, a jedynie częstsze kłótnie z nimi. 

Znalezione obrazy dla zapytania parents' quarrel with the teen

Pytania do was:

1. Jaki temat chcielibyście ujrzeć w następnym wydaniu trudnych tematów?

2. Jak wy przeżywaliście swój okres dojrzewania, okres dorastania i przede wszystkim buntowniczy okres?

3. Jakie wnioski udało wam się wyciągnąć z tego okresu?

Dzięki za uwagę i do następnego piątku!

Znalezione obrazy dla zapytania balloon smile

• Like 5

Bunt.. Jak to jest, że największy problem z buntem maja dzieciaki z 'wyższych' sfer? Używki, fajki itp. No tak. Rodzice w pracy, brak zainteresowania dzieckiem i jego problemami. 

Za moich czasów i starszych ode mnie najlepszy na bunt był wpier*dol od matki. 

• Like 1
  • Haha 1
  • I love it 2

1. Myślę, że uzależnienia byłyby ciekawe.

2. W sumie to chyba dalej jestem w takim okresie buntowniczym, ale wiadomo, że kłótnie z rodzicami, ograniczenie kontaktu ze światem zewnętrznym, niska samoocena również się pojawiła. :x

3. Wnioski? Hmm, za bardzo się wszystkim przejmuje i za dużo chcę robić dla innych..

• I love it 1

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.