Erwin Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 Zacznijmy od podstaw, czym jest bunt wśród nastolatków? Przede wszystkim jest to czas kiedy mamy swoje zdanie, zasady i nie dajemy sobie "wpoić", że jest inaczej. Bunt to także również burza hormonów, poszukiwanie miejsca na tej planecie, poczucie dziecka i jednocześnie pragnienie bycia dorosłym. Kiedy występuje? Przede wszystkim w trudnym dla młodzieży okresie dojrzewania. Skutki? Często w buncie młodzież sięga po różnego typu używki. Od papierosów, przez alkohol, aż po same narkotyki. Prócz sięgania po różne używki można zauważyć brak akceptacji zdania osób bliskich, a jedynie częstsze kłótnie z nimi. Pytania do was: 1. Jaki temat chcielibyście ujrzeć w następnym wydaniu trudnych tematów? 2. Jak wy przeżywaliście swój okres dojrzewania, okres dorastania i przede wszystkim buntowniczy okres? 3. Jakie wnioski udało wam się wyciągnąć z tego okresu? Dzięki za uwagę i do następnego piątku! 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
clouud Posted September 27, 2019 V.I.P Donor Share Posted September 27, 2019 1. Nie wiem, sorki xD 2. Też nie wiem, nie oceniam swojego zachowania, nawet nie umiem się chyba domyślić. 3. Żeby podchodzić do różnego typu sytuacji na poważnie, ale też nie brać wszystkiego na serio. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak Posted September 27, 2019 V.I.P Donor Share Posted September 27, 2019 Bunt.. Jak to jest, że największy problem z buntem maja dzieciaki z 'wyższych' sfer? Używki, fajki itp. No tak. Rodzice w pracy, brak zainteresowania dzieckiem i jego problemami. Za moich czasów i starszych ode mnie najlepszy na bunt był wpier*dol od matki. 1 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Awika. Posted September 27, 2019 V.I.P Donor Woman Share Posted September 27, 2019 1. Myślę, że uzależnienia byłyby ciekawe. 2. W sumie to chyba dalej jestem w takim okresie buntowniczym, ale wiadomo, że kłótnie z rodzicami, ograniczenie kontaktu ze światem zewnętrznym, niska samoocena również się pojawiła. :x 3. Wnioski? Hmm, za bardzo się wszystkim przejmuje i za dużo chcę robić dla innych.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts