Asieres Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Penne ze szpinakiem i kurczakiem Danie dla 2-3 osób.Potrzebne składniki: - Makaron typu penne 250g- Pierś z kurczaka (ilość wedle uznania)- 450g szpinaku (Można kupić samemu i pokroić, ja jednak kupuje w biedronce mrożonkę)- Śmietana 18%- Ser (według uznania)- 4 ząbki czosnku / czosnek w proszku- curry - sól - pieprz - masło Etapy przygotowania: 1. Wstawiamy wodę na makaron, solimy i możemy dodać pół łyżki oleju lub oliwy z oliwek. 2. W tym czasie na maśle podsmażamy wcześniej pokrojoną w kostkę pierś z kurczakai przyprawiamy curry oraz dodajemy czosnek w proszku, bądz prawdziwy przemielonyprzez wyciskarkę ( polecam ten sposób )3. Gdy uznamy że mięso jest wystarczająco podsmażone dodajemy szpinak (może byćrozmrożony, ale nie musi, sam na patelni się rozmrozi)4. Po dodaniu szpinaku dodajemy wcześniej odcedzony makaron (al dente)5. Po chwili dodajemy 2-3 łyżki śmietany (w zależności od ilości dania) i na małym ogniu podsmażamy6. Po ok. 2 minutach od dodania śmietany dodajemy starty ser, tak abycałe danie było ciągnące i dusimy jeszcze chwilę aby ser się rozpuścił,ale żeby danie nie wysuszyło się za bardzo.7. Posmakować i w razie gdyby coś nie grało delikatnie doprawićsolą i pieprzem. Danie bardzo dobre i polecam każdemu kto lubi szpinak. Smacznego! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Robię podobne danie, tylko zamiast zwykłego Penne używam pełnoziarnistego. Masło zastępuje oliwą z oliwek, oraz obowiązkowo dodaje ser Gorgonzola :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaśka Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Dzięki za przepisz :D jutro to robię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebu3 Posted January 10, 2015 Share Posted January 10, 2015 No jak mamy niema to zrobie :D Dziękuje ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts