Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

zima.thumb.jpg.389a70ec18360950d3571b53cc572cb8.jpg

Witaj zimo!

Wczoraj, czyli 21 grudnia, na półkuli północnej rozpoczęła się astronomiczna zima. Zwolennicy kocyków, ciepłych herbatek i spędzania czasu przy gorącym kominku - to Wasz czas!

Podczas astronomicznej zimy, dzień jest krótszy od nocy, jednak z każdą kolejną dobą dnia przybywa, a nocy ubywa!

W tym roku jednak zima sprawi, że podczas Świąt Bożego Narodzenia szanse na białe, śnieżne widoki są znikome.

Jak śpiewają Czerwone Gitary, zimą (zazwyczaj) wszędzie jest biało, bo sypie śnieg!

,,Zima, zima - śnieg, śnieg, śnieg

Z nieba, z nieba sypie się.

Gdzie nie spojrzysz - biało.

Wszystko pojaśniało.

Zima, zima - śnieg, śnieg, śnieg."

ENERGIA ELEKTRYCZNA

Warto wiedzieć, że zużycie energii elektrycznej podczas zimy jest dużo większe niż latem. Dlaczego? Z tego względu, że zimowe dni są krótsze, a temperatura spada, ogranicza się ogrzewanie poprzez spalanie węgla.

MORSY

Zima to także czas, w którym morsy uprawiają swoje zimowe kąpiele. Nie, nie chodzi mi o zwierzęta, a o ludzi.

Morsy to osoby, które odbywają zimowe kąpiele w odkrytych zbiornikach wodnych. Celem tego jest utrzymanie ogólnej sprawności ciała oraz zdrowia, a także dostosowanie organizmu do chłodnych temperatur. 

SPORTY I ZABAWY 

Najchłodniejsza pora roku jest również okresem, w którym głównie dzieci mają okazję zabawić się śniegiem i na śniegu. Mogą one zjeżdżać na sankach, budować igloo, lepić bałwana czy urządzać bitwę na śnieżki.

Natomiast dla niektórych sportowców to szczególny czas rywalizacji o zwycięstwo w różnych dyscyplinach, m.in. w skokach narciarskich, curlingu, bobslejach, narciarstwie alpejskim i klasycznym czy w łyżwiarstwie.

STRACH PRZED ZIMĄ

Wiedzieliście, że istnieje coś takiego? Ja osobiście nie wiedziałam. Strach ten nazywany jest blanchofobią.

Osoby, u których taki strach występuje, obawiają się śniegu czy śnieżyc, mogą one powodować u nich ataki paniki czy zimne poty.

ŚNIEG

Jego płatki spadają z nieba na ziemię z prędkością około 5 km/h. Jednak nie zawsze jest ona taka sama, zależna jest bowiem od ich ciężaru oraz prędkości z jaką wieje wiatr. Śnieg powstaje wtedy, gdy para wodna w chmurach się krystalizuje tworząc tym samym kryształki lodu, które spadając na ziemię tworzą pokrywę śnieżną, nazywaną właśnie śniegiem.

DOWCIPY

Wysoko w powietrzu spotykają się dwa płatki śniegu. Pierwszy pyta:

-Gdzie lecisz?

-Lecę w Tatry, na skocznię narciarską.

-A ja na autostradę, zrobię jakiś karambol samochodowy!

Zima jest jak kobieta:

pięknie wygląda na zdjęciach, ale w rzeczywistości wkurza już od samego rana.

Słyszałem w radio, że jutro ma być 2 razy zimniej niż dzisiaj.

Nie mogę się już doczekać co z tego wyniknie. Dziś jest 0 stopni...

CIEKAWOSTKI

> Zimą, oczy reniferów zmieniają kolor ze złotego na niebieski, co umożliwia im lepsze widzenie w ciemności.

> Największy zaobserwowany, w dniu 28 stycznia 1887 roku, płatek śniegu miał 38 cm szerokości i 20 cm grubości

> W Australii, najzimniejszymi miesiącami w roku są: czerwiec, lipiec oraz sierpień.

> Największy zarejestrowany bałwan został zbudowany w lutym 1999 roku, na terenie Maine w Bethel, miał on 34 metry wysokości.

> Przy -40 stopniach Celsjusza, para z naszych oddechów może już zamarznąć. 

Na koniec przedstawiam Wam przykład, że bałwan wcale nie musi być zbudowany z trzech kul śniegu, patyków, węgielków i marchewki.

1135229356_zimabalwan.jpg.32dd48a886fd717308d83e7c747f21e9.jpg

• Lubię to! 5
  • Uwielbiam 1
  • Legenda
Opublikowano

Taka zima.. był śnieg i śniegu nima. :/ 

Kiedyś były fajne zimy, mnóstwo zabawy, a teraz znowu pewnie święta bez śniegu. Psi.

• Lubię to! 1
  • Przykro mi 1
Opublikowano

U mnie śniegu niestety brak, lecz super artykuł! 

• 4 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.