Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

nietypoweswieto1.png.10d86d22c74695b2c64821133f7b85fa.png

Dzisiaj, 16 grudnia wypada Światowy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

Nie wiadomo kto dzisiejsze święto ustanowił, jednak na pewno żaden z Nas nie uważa, że była to zła decyzja.

Czekolada - jedno słowo, dzięki któremu na wielu twarzach codziennie pojawia się uśmiech.

Wytwarzana jest ona z nasion kakaowca stłuczonych na miazgę, tłuszczu kakaowego oraz innych środków słodzących, czasem także z dodatkiem mleka.

W głównym podziale czekolady możemy wyróżnić jej 4 rodzaje: gorzką, deserową, białą oraz mleczną. Jak wiadomo istnieją także inne podziały, wedle których klasyfikowana jest czekolada, może być m.in. orzechowa, bakaliowa czy owocowa.

Mówi się, że czekolada tuczy i daje uczucie sytości. Owszem to prawda, jednak ma ona również bardzo dobry wpływ na nasze organizmy.

Dzięki niej w naszych mózgach produkowane są endorfiny odpowiedzialne za poprawę nastroju czy nawet łagodzenie bólu.

Badania wykazują, że spożywanie 50-100g czekolady na tydzień pomaga obniżać ryzyko występowania chorób układu krążenia.

Istnieją także specjalne lokale, w których dostępna jest pitna czekolada. Takie pijalnie znajdują m.in. w Katowicach, Białymstoku, Krakowie, Warszawie, Łodzi czy Poznaniu.

Jednymi z najbardziej znanych Nam producentów czekolad są: Wedel, Wawel, Milka, Storck, Ferrero czy Schogetten.

Istnieje także piosenka poświęcona czekoladzie, znacie ją? Znajduje się ona poniżej wraz z tanecznym teledyskiem.

Spoiler

Ciekawostka: Kuwertura to wysokiej jakości masa czekoladowa używana przez profesjonalistów do oblewania produktów.

Ciekawostka: Konsza to specjalny zbiornik z mieszadłem, służący do mieszania masy czekoladowej.

czekoladaaaaaa.thumb.jpg.a08edabcca4496e568fa2101bb26d809.jpg

• Lubię to! 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Uuuuu a ja dziś jadłem czekoladę xd, i nawet nie wiedziałem że dziś takie święto. Wogole to mnie zaskakujesz tymi świętami aż Ci normalnie lojka dam xd. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.