Skocz do zawartości
BIG GIVEAWAY - Nóż z hakiem oraz inne skiny ×
Awika.

[2]. Nietypowe święto.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

nietypoweswieto4.png.0c2f6b8e473804729ae2788407437fbb.png

Dzisiaj, 29 października wypada Międzynarodowy Dzień Łuszczycy

Dzień ten obchodzony jest na całym świecie od 2004 roku. Został on ustalony z inicjatywy osób chorych na łuszczycę przy wsparciu Międzynarodowej Federacji Chorych na Łuszczycę IFPA.

Jak można się domyślać, celem tego święta jest uświadamianie nie tylko ludzi chorujących, ale także i zdrowych, na temat łuszczycy.

Łuszczyca to ogólnoustrojowa, przewlekła choroba zapalna. Choruje na nią około 3% całej populacji. W naszej ojczyźnie, liczba chorujących to ponad 700 tysięcy, natomiast na świecie jest to aż 125 mln!

Chorzy nie mają jednak w życiu łatwo. Na co dzień muszą oni radzić sobie z wieloma problemami. Między innymi z odtrąceniem wśród otoczenia, a wszystko to ze względu na ich wygląd. Przypominają oni bowiem współczesnych trędowatych.

Tak wygląda łuszczyca na skórze głowy i innych częściach ciała.

Spoiler

1415599499_uszczyca.jpg.43a0d40b0a83a529f041a29af9409196.jpg

Spoiler

pobrane.jpg.d922b864fa96fb1b6c9a06f6a603b665.jpg

Spoiler

1506766539_uszczyca(1).jpg.94762f8186382d66d8af55167ac37bf6.jpg

Do tej pory nie stwierdzono głównej przyczyny tej choroby. Jedno jest pewne – łuszczyca nie jest zaraźliwa. Należy jednak mieć na uwadze, że niezależnie od wieku, płci czy miejsca zamieszkania, zachorować może każdy z Nas.

DBAJMY O SWOJE ZDROWIE!

Źródło:

http://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/29-pazdziernika-Swiatowy-Dzien-Luszczycy,167015,8.html

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 2
  • Legenda
Opublikowano

Łuszczyca jest chorobą uwarunkowaną genetycznie więc jeśli w rodzinie nie było przypadków łuszczycy, jest mało prawdopodobne, że zachorujemy. :) 

Ciekawostka - promieniowanie UV w niektórych typach 

łuszczycy pomaga bardzo znacznie zmniejszyć problem (nie wyleczymy całkowicie),

Rezygnacja z dań zawierających produkty mączne/białka zwierzęce również może zmniejszyć problem w niektórych typach.

• Lubię to! 1
  • Premium
Opublikowano

Ja akurat wiem coś na temat łuszczycy, bo odziedziczyłam ją w "spadku" po mojej mamie. Nie wygląda ona tak drastycznie jak na zdjęciach przedstawionych powyżej. Obstawiam, że zamieszczone zdjęcia są już zaawansowanym stadium tej choroby, gdzie nikt nie robi nic w kierunku poprawy. 

Wystarczą odpowiednio dobrane leki, unikanie stresu, alkoholu i powinno być okej. ;)

Choroby/przeziębienia również mają wpływ na pojawienie się plam/ czy złuszczenia skóry. Każde osłabienie organizmu owocuje wyżej opisanymi skutkami. 

Najważniejsze jest zaakceptować siebie z tą chorobą, chociaż innych może to odstraszać i przede wszystkim leczyć się,bo na to się nie umiera.

Plusik za pracę ;) 

• Lubię to! 2
  • Zasłużony
Opublikowano
8 godzin temu, KubeN napisał:

To nie jest forum lekarskie ;-;

Wiadomo, że nie. Chciałam Was tylko uświadomić.:default_wink:

8 godzin temu, Wredzia napisał:

Ja akurat wiem coś na temat łuszczycy, bo odziedziczyłam ją w "spadku" po mojej mamie. Nie wygląda ona tak drastycznie jak na zdjęciach przedstawionych powyżej. Obstawiam, że zamieszczone zdjęcia są już zaawansowanym stadium tej choroby, gdzie nikt nie robi nic w kierunku poprawy. 

Wystarczą odpowiednio dobrane leki, unikanie stresu, alkoholu i powinno być okej. ;)

Choroby/przeziębienia również mają wpływ na pojawienie się plam/ czy złuszczenia skóry. Każde osłabienie organizmu owocuje wyżej opisanymi skutkami. 

Najważniejsze jest zaakceptować siebie z tą chorobą, chociaż innych może to odstraszać i przede wszystkim leczyć się,bo na to się nie umiera.

Plusik za pracę ;) 

Dokładnie, nie można się poddawać, bo to najgorsza z opcji. Na zdjęciach są pokazane, tak jak napisałaś, efekty braku leczenia tej choroby.:default_biggrin:

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.