Jump to content
[ARENA 1v1] Konkurs, wygraj rękawice! ×
[MIRAGE #2] Wygraj skiny ×
Wielkie serce Katujemy 2024 ×
Guest

Rydzyk gotuje. :)

Recommended Posts

Witam, mam ostatnio sporo czasu więc postanowiłem oddać się trochę mojemu drugiemu hobby prócz Cs'a czyli gotowaniu. :) 


Chciałbym wam przedstawić mój przepis na Kaczą pierś w sosie żurawinowym z sałatka makaronową z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. :D 


Zacznijmy od Kaczuchy :) 


- Pierś z kaczki dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym aby nie była wilgotna oraz nie pozostały na niej żadne skrzepy krwi. Następnie nacinamy skórę w kratkę tak aby nie uszkodzić mięsa. Na patelni z umiarkowanym ogniem kładziemy "filet" skórą do dołu aby wytopić tłuszcz zajmuję to mniej więcej 15 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem) Gdy już piekarnik będzie porządnie rozgrzany zdejmujemy "filet" po wytopieniu tłuszczu i przyprawiamy go solą morską, czarnym pieprzem oraz tymiankiem i wkładamy do piekarnika skórą do góry na około 10 minut. 


 


Sos żurawinowy.


- Suszoną żurawinę około 250g wkładamy do małego garnka, dodajemy do niej 50ml czerwonego wina, 150ml soku z pomarańczy, 50ml soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, mniej niż pół łyżeczki soli oraz szczyptę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu aż żurawina zmięknie a sos stanie się gęsty. (ewentualnie jak będzie zbyt gęsty dodajemy troszkę wody i chwilę dłużej trzymamy na ogniu)


 


Sałatka. 


 


- Makaron falbanki wcześniej ugotowane około 50g w osolonej wodzie dodajemy do miski z porozrywaną sałatą rzymską oraz lodową, dodajemy 50g wcześniej zgrillowanego kurczaka i ostudzonego, 25g sera żółtego wedle uznania (ja użyłem ementaler) oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego lub razowego wedle uznania. Dressing jaki używam do tej sałatki to typowy dressing a'la do sałatki Cezar czyli: Do małej miseczki wlej sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy, jedno żółtko, wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dopraw solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. 


 


Składniki: 


- Pierś z kaczki około 150g


- Suszona żurawina


- Pomarańcza


- Cytryna


- Czerwone wino jako dodatek do sosu oraz napitek do potrawy :) (polecam Chillijskiego Merlota)


- Cukier, sól, pieprz, tymianek.


- Makaron


- Sałata rzymska oraz lodowa


- Jogurt naturalny


- Oliwa z oliwek


- 1 żółtko z jajka 


- Musztarda 


- Czosnek 


- Chleb tostowy na grzanki


- Ser żółty 


- Filet z kurczaka 


*Pamiętajcie po wyjęciu piersi z piekarnika musi ona odpocząc min 5min przed pokrojeniem. :) 


A wygląda to tak : 


47rnzf53524n.jpg


Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.