Guest Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Witam, mam ostatnio sporo czasu więc postanowiłem oddać się trochę mojemu drugiemu hobby prócz Cs'a czyli gotowaniu. :) Chciałbym wam przedstawić mój przepis na Kaczą pierś w sosie żurawinowym z sałatka makaronową z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. :D Zacznijmy od Kaczuchy :) - Pierś z kaczki dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym aby nie była wilgotna oraz nie pozostały na niej żadne skrzepy krwi. Następnie nacinamy skórę w kratkę tak aby nie uszkodzić mięsa. Na patelni z umiarkowanym ogniem kładziemy "filet" skórą do dołu aby wytopić tłuszcz zajmuję to mniej więcej 15 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem) Gdy już piekarnik będzie porządnie rozgrzany zdejmujemy "filet" po wytopieniu tłuszczu i przyprawiamy go solą morską, czarnym pieprzem oraz tymiankiem i wkładamy do piekarnika skórą do góry na około 10 minut. Sos żurawinowy. - Suszoną żurawinę około 250g wkładamy do małego garnka, dodajemy do niej 50ml czerwonego wina, 150ml soku z pomarańczy, 50ml soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, mniej niż pół łyżeczki soli oraz szczyptę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu aż żurawina zmięknie a sos stanie się gęsty. (ewentualnie jak będzie zbyt gęsty dodajemy troszkę wody i chwilę dłużej trzymamy na ogniu) Sałatka. - Makaron falbanki wcześniej ugotowane około 50g w osolonej wodzie dodajemy do miski z porozrywaną sałatą rzymską oraz lodową, dodajemy 50g wcześniej zgrillowanego kurczaka i ostudzonego, 25g sera żółtego wedle uznania (ja użyłem ementaler) oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego lub razowego wedle uznania. Dressing jaki używam do tej sałatki to typowy dressing a'la do sałatki Cezar czyli: Do małej miseczki wlej sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy, jedno żółtko, wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dopraw solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Składniki: - Pierś z kaczki około 150g - Suszona żurawina - Pomarańcza - Cytryna - Czerwone wino jako dodatek do sosu oraz napitek do potrawy :) (polecam Chillijskiego Merlota) - Cukier, sól, pieprz, tymianek. - Makaron - Sałata rzymska oraz lodowa - Jogurt naturalny - Oliwa z oliwek - 1 żółtko z jajka - Musztarda - Czosnek - Chleb tostowy na grzanki - Ser żółty - Filet z kurczaka *Pamiętajcie po wyjęciu piersi z piekarnika musi ona odpocząc min 5min przed pokrojeniem. :) A wygląda to tak :
Pyskata Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 no, no Rydzuś nie dość ze uzdolniony fizycznie to jeszcze w praktyce haha (bez podtekstów) :D Bardzo apetycznie Ci to wyszło, wszamałabym! Dziękuję za przepis na pewno skorzystam!
Guest Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 No proszę! Czyli Ty mi obiadki ja Ci deserki? :D Można pójść na taki układ :D Gdzie mój sernik ja się pytam? :D
Mr_Danio Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 Przepis już nawet obejrzała moja mama już wiem co będę miał w niedziele na obiadzik ;) :D P.S Oddawaj moją myszkę złodzieju :D
Recommended Posts