Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×
Problem został rozwiązany przez Kacper, Przejdź do rozwiązania
TERSON.

Propozycja zmiany systemu wybierania map (stały mappool + rtv)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem,

Czasem się zdarza, że ktoś przyjdzie i doda na forum propozycję nowej mapy - co jest super, ALE..

Aktualny system głosowania na serwerze powoduje stagnację – społeczność wciąż wybiera te same, znane mapy, ignorując nowe propozycje. W efekcie świetne, świeże lokacje pojawiają się w grze z częstotliwością mniejszą niż 1%, co czyni ich dodawanie w obecnej formule bezsensu.

Potrzebujemy rozwiązania, które zmieni dynamikę map.

Z mojego punktu widzenia – warto rozważyć wprowadzenie stałego map poola, zawierającego m.in.:
Mirage, Ancient, Dust2, Anubis, Nuke, Westwood, Vertigo, Rats, Cache, Office, Cobblestone, Inferno – czyli dobrze znane i balansujące mapy, które cieszą się uznaniem graczy. Do tej bazy można cyklicznie rotacyjnie dodawać nowości – najlepiej po wcześniejszym ich zaprezentowaniu lub omówieniu ze społecznością. Dodatkowo, myślę, że warto by było tak pomieszać mapy, aby były w sekwencji:
Znana mapa -> mniej znana -> znana -> mniej znana.

Przykład: mirage -> anubis -> westwood -> anient -> dust2 -> cbblestone. itd.

Zalecam też utrzymanie funkcji RTV, jako bezpiecznika – dzięki niej społeczność będzie mogła demokratycznie zmienić mapę, jeśli większość nie będzie miała ochoty grać.

To podejście pozwali nam na wprowadzenie świeżości na server, jednocześnie dając możliwość zmiany. 

Jest szansa, że jeśli gracze dadzą szansę jakiejś mapie - będą chętniej na niej grać.

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Losowość map - Jestem za 

• Lubię to! 1
  • Donator
Opublikowano

Myślę że to dobry pomysł

Aktualnie część map jest kompletnie nie wybierana a jak już to raz na ruski rok

Więc rozwiązanie ze stałym map poolem jest jak najbardziej ok

Jestem za

• Lubię to! 1
Opublikowano

Na ten moment nie jestem przekonany co do sztywnej kolejności rozgrywania map. Jednakże, aby cokolwiek zmienić w kwestii ich powtarzalności, zmieniłem ustawienia wybierania map, mianowicie:

- do wyboru będzie możliwe 8 map, zamiast 5

- w głosowaniu wykluczone będzie 6 ostatnich rozgrywanych map zamiast 2

Zobaczymy jak będzie to funkcjonować.

• Lubię to! 4
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co zauważyłem obecnie, rozwiązanie sprawia że są wybierane mapy, które wcześniej nie były, ale przekłada się to na ilość graczy która przez większość dnia jest mniejsza bo ludzie przychodzą i tak tylko na te mapy, które grali wcześniej typu mirage, dust itp, a jak przychodzi pora na zmianę mapy to nagle nie mają wyboru tamtych map, co po zmianie mapy sprawia, że nagle ludność zanika, sprawa moim zdaniem do przemyślenia, obecny sposób sprawił jedynie że te mapy są przymusowo wybierane, ale jakim kosztem, chciałbym żeby te mapy były grane ale kosztem tego że nie ma  z kim grać to już wole te standard mapy cały czas.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Myślę, że ta sytuacja jest idealnym zaobrazowaniem tego, jak bardzo ludzie nie chcą grać innych map, poza standardowymi. Tłumaczyliśmy to wielokrotnie przy wielu sytuacjach i teraz dostaliśmy kolejny dowód – wystarczyło kilkanaście dni zmian w mapach, żeby liczba graczy wyraźnie spadła. Z założenia chcieliśmy dać większą różnorodność i szansę mniej popularnym mapom, ale niestety realia pokazują, że większość społeczności preferuje stały zestaw, a każda próba „wymuszenia” rotacji działa na niekorzyść serwera. Dlatego wracamy do poprzedniego systemu, który najlepiej odpowiada przyzwyczajeniom graczy i pozwala utrzymać stabilną frekwencję.

• Lubię to! 3
  • Przykro mi 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.