Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Premium
Opublikowano

Dzień dobry 

Niedawno padł mój już wysłużony komputer, i z racji tego, chciałbym kupić nowy. Problem w tym jest taki, że jestem kompletnym laikiem jeżeli o dobór odpowiedniego komputera.

Byłem w sklepie X-KOM, i Pan z obsługi klienta zaproponował mi dwa rozwiązania,  mianowicie jest to ten sam komputer , wszystko to samo , tylko że jeden ma procesor i5 a drugi i7 , różnica cenowo jest nie wielka, bo tylko 700zł 

Tu podsyłam linki: 

i7

i5

Pytanie brzmi, czy ma ktoś taki komputer i chciałby się podzielić opinią .

Czy te komputery są warte swojej ceny i który wybrać? 

Kupować gotowy komputer z linku powyżej, czy lepiej złożyć inny w tej cenie ? 

Czekam na wasze opinie i propozycje. 

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

@  Drosz   

• Legenda
Opublikowano

Potrzebujesz mocniejszego procka? Bież i7. Nie potrzebujesz? Weź I5, za zaoszczędzone pieniądze dokup ssd'ka czy jakieś inne komponenty, lepsze ramy etc. 

• Lubię to! 2
  • Premium
Opublikowano
2 minuty temu, czak napisał(a):

Potrzebujesz mocniejszego procka? Bież i7. Nie potrzebujesz? Weź I5, za zaoszczędzone pieniądze dokup ssd'ka czy jakieś inne komponenty, lepsze ramy etc. 

Ogólnie właśnie chciałem na początku wziąć i5, ale właśnie Pan z obsługi mówił że i7 będzie bardziej wydajny. Na te gry, w które gram ja, czy też młodszy brat, to w zupełności wystarczają te podzespoły,  tylko właśnie pytanie brzmi , które się lepiej opłaca brać  i7, i5, czy lepiej złożyć komputer . 

• Legenda
Opublikowano

Bo będzie bardziej wydajny, pytanie czy tego potrzebujesz, na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć logicznie, że lepiej wziąć lepszy procesor. 

Za ten hajs nie złożysz nic lepszego, ewentualnie możesz przyciąć na innych komponentach i wtedy Ci się uda, albo złożysz coś podobnego.

• Lubię to! 1
  • Premium
Opublikowano

Moje gry opierają się głównie na: Call of Duty , Assasin's , GTA , CS:GO 

Więc szczerze, nie wiem czy do takich gier potrzeba mocniejszego procesora, tak jak pisałem w temacie, jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o komputery, dlatego poprosiłem o pomoc . Jeśli i5 na spokojnie da radę z tymi grami, to wezmę i5. Jeżeli może nie dać rady, bądź będzie miał ciężko to udźwignąć ( bo wiadomo , nowe gry mają coraz wieksze wymagania itp ) , to wezmę i7 . 

Jeżeli ktoś napisze " weź i7, bo i5 może mieć ciężko ", to zaufam i wezmę i7 . O to mi chodzi 

• Donator
Opublikowano

Cześć 

Generalnie jeżeli chcesz zaoszczędzić to nigdy nie kupuj gotowców ze sklepów typu x-kom czy morele. Takie pcty zawsze są przesadzone jeżeli chodzi o cenę. O wiele taniej wyjdzie ci kupienie części i złożenie samemu a to nic trudnego ! 

W pierwszej kolejności zastanów się do jakich procesów będzie przeznaczony komputer. Czy będzie to projektowanie, montowanie, czy granie? 

Jeżeli już wiesz do czego przeznaczony będzie komputer to pora na dobór odpowiednich komponentów. Nie podchodź to sprawy w stylu oby jak najmniej wydać. Części które kupisz będą twoją jednostką roboczą przez kilka następnych lat  wiec warto nie oszczędzać na kupnie przykładowo taniej płyty głównej ( bo np. okaże się ze przepali ci sekcje zasilania ). 

Procesor - ja całe życie jestem zwolennikiem intela. Jeżeli zdecydujesz się na kupno od tego producenta to pamiętaj ze w twoim przypadku nie potrzebny ci z dopiskiem K . Procesory takie można podkręcić, w twoim przypadku będzie to zbędnie skoro mówisz że jesteś  totalnie zielony w temacie. Dlaczego wspominam o procesorach z możliwością podkręcenia ? Bo w takim wypadku możesz  mniej wydać, tak samo z dopiskiem F - oznacza to ze procesor nie ma zintegrowanego układu graficznego. 

*pamiętaj że w przypadku doboru mocnego procesora, bądź po prostu takiego który lubi się grzać, zainwestowałbym w chłodzenie wodne. Świetne rozwiązanie w przypadku obciążenia procesora., naprawdę genialne ( sam mam i polecam gorąco)

Karta graficzna - Drugi najważniejszy komponent jeżeli chodzi o graczy. Na twoim miejscu kupiłem kartę NVIDIA. Bardzo prosty panel sterowania, nic trudnego nawet w razie chęci podkręcenia. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to na to ze poniżej RTX 3060 się już raczej nie schodzi bo są to zwyczajnie stare karty. Oprócz tego dobór odpowiedniego producenta. MSI, GIGABYTE, czy ASUS to najwcześniej wybierane karty. Solidna konstrukcja, w przypadku ASUSA świetny układ chłodzenia. Popatrz sobie recenzje, w niektórych przypadkach cewki piszczą wiec jeżeli to dla ciebie problem to zastanowiłbym się nad innym modelem czy tez producentem. Na YT jest masa recenzji także napewno sobie poradzisz. 

RAM - pamiętaj  w dzisiejszych czasach 16 GB ramu (oczywiście 2 kości po 8GB, czyli 2x8GB) to absolutny standard. 

Płyta główna - cała konstrukcja na której ( przysłowiowo) opierają się wszystkie twoje podzespoły. U tutaj tak jak mówię kupić coś porządnego, zwrócić uwagę czy w przyszłości będziesz robił jakieś zmiany, jeżeli tak to kupić odpowiednią w razie takiej sytuacji płytę 

dyski SSD/HDD - tutaj prosta sprawa. SSD szybkie pod gry, wymagające programy. HDD raczej pod trzymanie danych.

Zasilacz - bardzo ważny komponent zasilający każdy jeden element twojego pcta. Pamiętaj o odpowiedniej mocy, komputer musi uciągnąć wszystko. 

Obudowa - nie kupuj piekarnika ! Obudowa musi być przewiewna przykładowo z 3 wiatrakami na froncie. W przypadku już wspomnianych przezemnie późniejszych zmian przyda ci się kupić większa obudowę. Oprócz tego miej na uwadze przy składaniu wielkość karty graficznej. Nie raz już się zdarzało ze ktoś kupił nową grafikę, nie spojrzał na wymiary i na miejscu okazało się że obudowa za mała .

Jeżeli jednak bardzo chcesz gotowca bo po prostu nie chcesz tego sam składać to bardzo serdecznie polecam chłopaków z HardPC. Elegancka robota, szybki i bezpieczny transport (komputer jest ubezpieczony) 

tutaj dam ci linka do przykładowego zestawu

https://sklep.hard-pc.pl/p14726,zestaw-intel-i5-13400f-rtx-4070-ti-12gb-500gb-ssd-regnum-400-argb-750w.html

No i to wszystko odemnie amigo. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało, chętnie pomogę :) 

• Lubię to! 1
  • Wow 1
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Nie kupuj gotowca.

Osobiście też się na tym totalnie nie znam, ale wielu znajomych i w tym później ja skorzystałem z zestawu fanboya.

Wejdź sobie na fanboy.pl (ziomek składa najbardziej wydajne sprzęty w okreslonych budżetach). Wybierz coś w swoim budżecie i przejdź do koszyka w morelach, dodaj sobie składanie sprzętu do koszyka i przyjedzie do Ciebie gotowy sprzęt, który będzie dużo wydajniejszy w tej samej cenie co te gotowce.

• 4 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.