Skocz do zawartości
[GIVEAWAY] Nóż survivalowy | Doppler ×
[GIVEAWAY] Bowie Knife | Gamma Doppler ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużony
Opublikowano

nietypoweswieto3.png.30039f1f8879514d900791e89fdd1419.png

Dzisiaj, 23 grudnia wypada Światowy Dzień Snowboardu

Dzisiejszy dzień jest dla wszystkich miłośników tego zimowego sportu, okazją do świętowania na śnieżnych stokach.

Snowboarding to sport zimowy, który polega na jeździe bądź wykonywaniu manewrów na desce snowboardowej, która jest nieodłączonym elementem każdego fana zimowej zabawy na śniegu.

Początki snowboardingu sięgają aż roku 1965, kiedy to Sherman Poppen wymyślił tzw. snurfera.

Snowboarding został w 1998 roku wprowadzony jako jedna z dyscyplin podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich.

Świętujący dziś sport zimowy można podzielić na 4 style:

> freestyle (polega na wykonywaniu jak najbardziej efektownych trików z wykorzystaniem skoczni czy box'ów)

> styl alpejski (polega na skupieniu jak najlepszej kontroli nad deską podczas jazdy) 

> freeride (polega na jeżdżeniu poza przygotowanymi trasami)

> snowcross (polega na jeździe po trasie z przeszkodami) 

Snowboard jest sportem odpowiednim dla każdej grupy wiekowej, a jego nauka jest choć nie jest łatwa to może sprawiać wiele frajdy. 

Obowiązkowy sprzęt każdego snowboardzisty to deska snowboardowa, gogle oraz kask.

Ciekawostka: Parapet to potoczne określenie deski snowboardowej.

Ciekawostka: Białka Tatrzańska i Czarny Groń to główne ośrodki imprez zimowych w Polsce.

Ciekawostka: Na północy Polski istnieje Andegrand Park, w którym co roku odbywają się snowboardowe zawody dla amatorów.

Ciekawostka: Miłośniczką snowboardu jest Madonna, znana amerykańska wokalistka.

Wiele osób uważa, że jazda na desce daje więcej zabawy i przyjemności niż jazda na nartach,

a Wy jak uważacie?

snowboard.jpg.1f7c1e6ff9339e00570c29d7db5faa93.jpg

• Lubię to! 3
  • Uwielbiam 1
Opublikowano

Ja raz spróbowałem jazdy na desce, oczywiście byłem pijany xdd i wyroznolem tak, że jak się obudziłem następnego dnia to mnie tak tylek bolał xdddd. No że aż musiałem się odkazic do wewnątrz, bo na bóle i smutki napijemy się wódki tak zawsze było i będzie ament. Wracajac fajny artykuł przypomniałas mi jak się wywaliłem xd. 

Opublikowano

Niektórzy tylko  wódkę pić potrafią xd 

Sport ciekawy, nawet chciałem spróbować będąc w Zakopanem, ale za mało śniegu :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.