Jump to content

[77] Wybory  

12 members have voted

  1. 1. Co wybierasz?


This poll is closed to new votes


Recommended Posts

Posted

                                          image.png.0d4b78c961ebfce64ebe9bc5b5e3a743.png

Witajcie w 77. edycji wyborów!

W poprzedniej odsłonie mieliśmy wybór pomiędzy Kuchnią meksykańską a Kuchnią indyjską

Przewagą 5 głosów wygrała Kuchnia indyjska.

 

W tym wydaniu będziemy wybierać pomiędzy najpopularniejszymi rybami na naszych stołach.

 

 

KARP VS ŚLEDŹ

 

image.jpeg   Śledzie smażone | AniaGotuje.pl

11i.png.fd09a1d4e6108e76c6971815cc2fe073.png.732d99b7d919b78cbd6ed30770ad7073.png

KARP

Karp to gatunek ryby słodkowodnej. W Polsce jest on hodowany na szeroką skalę. Większości z nas kojarzy się on jako ryba królująca na wigilijnym stole.

 

Najpopularniejsze potrawy

Karp jest często podawany po usmażeniu lub upieczeniu. Na polskich stołach pojawiają się też potrawy takie jak: karp w galarecie, karp po żydowsku czy karp po grecku. Pojawia się on w różnych formach - można go różnorodnie przyprawiać, a także stosować jego mięso jako dodatek.

 

image.jpeg.453d1969e9e2e4894244e8e299600eae.jpeg

karp po grecku

 

Wartości odżywcze

Karp zawiera sporą ilość białka (około 18%), a także tłuszczu (około 7%). Karp posiada również potrzebne składniki odżywcze jak potas, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Karp, tak jak większość ryb, zawiera kwasy omega-3, jednak proporcjonalnie jego zawartość nie jest zbyt wysoka. Karp jest również dość kaloryczny - około 110 kcal na 100 gramów produktu. 

11i.png.fd09a1d4e6108e76c6971815cc2fe073.png.732d99b7d919b78cbd6ed30770ad7073.png

ŚLEDŹ

Śledź to gatunek ryby morskiej. Występuje on na Atlantyku, jednak jest też poławiany na Morzu Bałtyckim. Często pojawia się na polskich stołach, w wielu przypadkach jako zakąska.

 

Najpopularniejsze potrawy

Śledzie często są podawane w zalewie (na przykład octowej) oraz w sosach. Bardzo często na polskich stołach spotkamy śledzia w śmietanie czy śledzia w oleju.

 

image.jpeg.7485d628c37a710d2e0044a7b2b79122.jpeg

śledź w śmietanie

 

Wartości odżywcze
Śledź zawiera około 16% białka oraz około 11% tłuszczu. Śledź jest bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza, a także witamin A, D i witamin z grupy B. Zawiera także dużo kwasów omega-3. Jego kaloryczność wynosi około 160 kcal na 100 gramów produktu.

11i.png.fd09a1d4e6108e76c6971815cc2fe073.png.732d99b7d919b78cbd6ed30770ad7073.png

Co wolisz?

  • Like 3
  • KAT 1
  • I love it 2
Posted

Ogólnie to średnio lubię ryby, ale jakbym musiał wybrać to ewidentnie karp. Śledzie to same w sobie po wyglądzie już do mnie nie przemawiają. 

  • Like 1
Posted
10 godzin temu, Vanilla. napisał(a):

Ani to ani to, oby dwie ryby zbyt zdrowe nie są.

Obie te ryby są jednak zdrowe, tylko ch****o je u nas podają (w tluszczach, śmietanach etc.)

 

 

Osobiscie wolę śledzia, karp na wigilie to przekleństwo :(

Posted

Only śledzik ale też nie jadam często, bo zbyt dużo tłuszczu i później mi z japy wali :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.