Legend Popular Post Titania Posted February 12, 2022 Investor V.I.P Woman Legend Popular Post Posted February 12, 2022 Witajcie w kolejnej odsłonie wyborów. W ostatniej odsłonie mieliśmy wybór pomiędzy ZIEMNIAKAMI, a MAKARONEM. Przewagą czterech głosów wygrał Makaron! W dzisiejszym wydaniu wyborów będziecie mogli głosować na wasz ulubiony rodzaj produktów, które spożywacie na co dzień! Będą to produkty PIKANTNE czy ŁAGODNE? PIKANTNE Ostre rzeczy lubimy albo dlatego, że nam smakują, albo są wyzwaniem i pokonanie ich może uchodzić za wyczyn, a przecież nic milszego niż uchodzić za kogoś o wyjątkowej wytrzymałości. Czosnek, imbir, kurkuma, papryczka chili, chrzan, pieprz kajeński – to tylko niektóre przykłady ostrych przypraw. Okazuje się, że ich jedzenie przynosi pozytywne efekty. > Zawarta w chili kapsaicyna to doskonały środek przeciwzapalny. Przede wszystkim rzyspiesza metabolizm oraz pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Osoby, które spożywały kilka razy w tygodniu papryczkę chili, żyły dłużej i rzadziej przechodziły zawał czy udar. > Czosnek jest z kolei nazywany naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, zwalcza infekcje, jest również bogaty w witaminy i minerały. Warto jednak pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza jego właściwości zdrowotne, dlatego najlepiej jeść czosnek na surowo. > Kurkuma z kolei wykazuje działanie antyoksydacyjne, jak i przeciwnowotworowe. > Chrzan jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. > Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, niweluje też wzdęcia. > Ostre przyprawy pomagają nam rozgrzać organizm, co jest przydatne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Są naturalnym sposobem na zwalczanie infekcji i wzmocnienie organizmu. > Orientalne przyprawy działają jak naturalny afrodyzjak, podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn. > Niektórzy stosują ostre jedzenie na tzw. kaca – właściwości prozdrowotne i walory smakowe tego typu dań pomagają w szybszym powrocie do formy. 5 powodów, dla których ostre jedzenie czasem bywa bardzo dobre! UTRARA WAGI - kapsaicyna potrafi przyspieszyć efekt spalania kalorii nawet przez okres 20 minut po spożyciu posiłku ZDROWIE SERCA - osoby na ostrej diecie są znacznie mniej narażone na zawały serca oraz wylewy. WALKA Z NOWOTWORAMI - substancja wywołująca uczucie ostrego, piekącego smaku może niszczyć niektóre komórki nowotworowe. POPRAWIA KRĄŻENIE - Witamina A oraz C zawarta w kapsaicynie wzmacnia ściany mięśnia sercowego, a ciepło wytworzone przez reakcję jej z receptorami naszego układu poprawia krążenie. LEPSZY NASTRÓJ - kapsaicyna potrafi także wpływać na produkcję hormonów odpowiedzialnych za nasz nastrój Jeżeli zje się coś zbyt ostrego, ważne jest, żeby nie popijać wodą, sokami, a już na pewno napojami gazowanymi. Nie tylko nie złagodzi to uczucia palenia w przełyku, ale może je wzmocnić. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, dlatego dobrze jest popić mlekiem czy maślanką. Alkohol może doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, więc również nie polecam. Warto również wspomnieć o innym nieprzyjemnym uczuciu kolejnego dnia, po spożywaniu ostrych potraw. Zastanawiałeś się kiedyś, w jakim celu ludzie trzymają w ubikacjach gaśnice? Oj tak! To uczucie, gdy siadasz na kibelku, po wpierdzielaniu ostrego, a Twoja dupcia tak płonie, że nawet ta gaśnica nie ugasi tego ognia! ŁAGODNE Dla smakoszy, którzy nie lubią ostrego jedzenia mamy łagodne produkty , którą możecie uzupełnić swój codzienny jadłospis. Komu tak właściwie nie polecamy ostrych potraw? Pewne schorzenia (np. wrzody żołądka) wykluczają z diety ostre jedzenie. Nie oznacza to jednak, że pikantnych potraw należy się wystrzegać i unikać za wszelką cenę, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych. U osób z IBS (wiąże się z objawami takimi jak skurcze i bóle brzucha, gazy, biegunki lub zaparcia) ostre jedzenie może nasilać objawy. Kobiety karmiące piersią również powinny unikać jedzenia ostrych potaw w nadmiernych ilościach. Smaki produktów “przechodzą” do mleka, co więcej – w trakcie ciąży przechodziły one również do płynu owodniowego! To nie jest nic złego, więc coś porządanego. Dzięki takiej różnorodoności diety matki – dzieci szybciej i z niezwykłą łatwością uczą się różnorodnych smaków. Karmienie piersią pozwala poznać dziecku te wszystkie smaki jeszcze zanim zacznie się rozszerzanie jego diety. Dzięki temu kiedy będzie już spożywać swoje pyszne posiłki uzupełniające, a może, gdy zdecydujecie się na odstawienie dziecka od poarmów mlecznych, znacznie chętniej będzie sięgać po różne smakołyki. Może dzięki temu rozkochasz je w podróżach kulinarnych, kto wie. Co wybierasz? VS Źródła: 1, 2, 3, 4, 5, 5 5
UNBAN™ CS 1.6 Łasica Posted February 12, 2022 Investor V.I.P UNBAN™ CS 1.6 Posted February 12, 2022 Pikantne, ale przeważnie na drugi dzień rano tego żałuję 3
Katowicz Vanilla. Posted February 12, 2022 Sponsor V.I.P Deserved Woman Katowicz Posted February 12, 2022 Pikantne to do łagodnych można zaliczyć. Ostre 3
Deserved Asuna Posted February 13, 2022 Donor Woman Deserved Posted February 13, 2022 Łagodne. Nie czerpię radości z jedzenia ostrego, jak ciągle muszę popijać :v 4
Legend czak Posted February 13, 2022 V.I.P Donor Legend Posted February 13, 2022 Pikantne, chociaż wolę jak ta ostrość nie jest na pierwszym planie i Idzie poczuć jedzenie, co nie znaczy, że nie lubię jak przepali mi ryj i duszę. :d 2
drax Posted February 13, 2022 Posted February 13, 2022 Wolę łagodne, ze względu na delikatny żołądek :( 2
Legend Karcok Posted February 13, 2022 Sponsor Legend Posted February 13, 2022 Ostre, aby potem posiedzenie zarządu w toalecie było zacne @ Titania 4
Deserved Rudzia Posted February 13, 2022 Investor Woman Deserved Posted February 13, 2022 Łagodne, niestety jak jem ostre to mój żołądek płacze 1
Donor haikoo Posted February 13, 2022 Donor Posted February 13, 2022 Zdecydowanie łagodne gdyż pikantnego nie jestem w stanie zjeść więcej niż w gryzy. 1
Deserved Narks. Posted February 14, 2022 Donor Deserved Posted February 14, 2022 Generalnie kiedyś uwielbiałem jeść ostre poprawy, ale jakoś w późniejszym czasie łapała mnie czkawka nawet przy małym gryzku... To mnie tak irytowało, że już nie jem ostrych potraw. Zdecydowanie wybieram łagodne ze względu na to, że czuć po prostu co się je.
Recommended Posts