Jump to content

[29] Wybory  

12 members have voted

  1. 1. Co wybierasz?

    • Ziemniaki
      4
    • Makaron
      8

This poll is closed to new votes


Recommended Posts

  • Deserved
Posted

yAFVt0d.png

Witajcie w kolejnej odsłonie wyborów.

W ostatniej odsłonie mieliśmy wybór pomiędzy MAŁYM SKLEPEM,, a SUPERMARKETEM. 

Przewagą sześciu głosów wygrał SUPERMARKET.

 

W dzisiejszym wydaniu wyborów będziecie mogli głosować na jedno z waszych ulubionych urozmaiceń do obiadów. 

 

1933018878_Nowyprojekt(8).png.fa2b2798730be9bb8c382f6f30d5f58f.png

 

ZIEMNIAKI VS MAKARON

ZOOOZmu.png

ZIEMNIAKI

 

d2FjPTkwMHgxLjQwMA==_src_75781-uprawa-ziemniakw-fot.-Couleur---Pixabay.jpg

 

Ziemniaczki muszą być na stole z niedzielnym obiadkiem, prawda? Bo co to za obiad, jak do schabowego nie ma ziemniaków. Kiedyś uważano ziemniaczki za tuczące, ale czy naprawdę tak jest? Wszystko zależy, w jakiej formie zrobimy - najlepiej ugotować. Mają w sobie sporą ilość witamin (A, z grupy B, C, E, K, PP oraz żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez i błonnik), dlatego z pewnością są korzystne dla naszego zdrowia i lecznice - dieta ziemniaczana jest zalecana na niewydolność nerek. Zaletą ziemniaków jest to, że nie są ciężkostrawne, dlatego większość rodziców decyduje się na podanie małym dzieciom, a nawet my sami możemy zjeść, gdy mamy problemy z trawieniem. Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na to, czy ziemniaki nie są zgniłe, nie mają dziur, niewiele oczek oraz czy nie mają kiełki. 

 

Formy ziemniaków: 

TYP A - Twarde zachowują swój stały kształt i są idealne do sałatek, grilla oraz smażone.

TYP B - Średnio twarde, po ugotowaniu stają się kruche, a przy smażeniu są chrupiące i miękki w środku. 

TYP C - Miękkie, mączyste i łatwo się rozpadają. Najlepiej używać tych ziemniaków do farszu, babek lub do klusków. 

 

Odmiany ziemniaków: 

Agata, Denar, Lord Sante, Denar, Velux, Vineta, Gala, Irga, Irys, Orlik, Sante, Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis, Tajfun. 

 

Co można zrobić z ziemniaków? 

1) Frytki, Talarki oraz Chipsy

2) Przetwory mączno-ziemniaczane, takie jak: Kluski, Pierogi, Kopytka, Pyzy, Puree oraz Placki. 

3) Mąkę ziemniaczaną, która wykorzystuje się do zagęszczenia Zup, Ciast, a nawet do kisieli! 

4) Syrop skrobiowy - wykorzystywany najczęściej w cukierni (wyrób masy karmelowej) oraz produkcja glukozy.

5) No i kochani, co jeszcze można zrobić z ziemniaków? Spirytus, a potem bimberek, ewentualnie wódeczkę!

 

Tabelka odżywcza gotowanych ziemniaczków: 

512818083_Nowyprojekt(9).png.1f7e348fb11266699349a192e037dc1d.png

aa.png

MAKARON

 

makaron.jpg

 

Makaron w dzisiejszej kuchni stał się bardzo popularny na szeroką skalę, w praktyce można go wykorzystać do wszystkiego! Wcale nie jest skomplikowane zrobić makaron w domu, ponieważ wystarczą nam tylko 3 składniki, takie jak: Mąka, Woda i Jajka. Makaron zawiera większą ilość kalorii od ziemniaków, bo aż 149 kcal po ugotowaniu. W jego składzie możemy znaleźć:  białka, tłuszcze, węglowodany, sodę, fosfor,  magnez, wapń, żelazo, selenu,  potas,  manganu, małe ilości witamin z grupy B, witaminy A i K.

 

 

Rodzaje makaronów: 

1) Zacznijmy więc od najbardziej znanego makaronu i lubianego, a jest nim Spaghetti! To długi i cienki makaron idealny jest z sosami, najchętniej jest wykorzystywany to dań bolognese, carbonara czy nawet pesto. 

2) Tagiatelle -  nazywany potocznie wstążkami, może być alternatywą do makaronu spaghetti. Makaron jajeczny o długich i szerokich plastrach. 

3) Fusilli - czyli inaczej świderki, wykorzystywany jest w większości do zup. Również wychodzą dobre zapiekanki z świderkami. 

4) Penne - grube rurki, gładkie z rowkami na wierzchu. Zazwyczaj dodawany jest do zup, sałatek oraz sosów. 

5) Conchigloni - Makaron w kształcie muszli, najlepiej smakuje z farszem. 

6) Pappardelle - zwinięty, szeroki i długie wstążki. Dobry jest do łączenia z ciężkimi sosami. 

7) Lasagne - makaron w kształcie cienkiego prostokąta. Płaty makaronu są wykorzystywane do zapiekanek. 

8) Farffale - makaron kokardki, podobny do skrzydełek motyla i to jeden najstarszy z makaronów. 

9) Capellini - w kształcie gniazd z nitek, w sam raz do rosołku. 

10) Coquillettes - makaron przypomina tzw. kolano. 

 

 

Nieco inne makarony: 

Makaron ryżowy - makaron z ryżu, przezroczysty. Głównymi składnikami jest mąka ryżowa i woda. Makaron ryżowy najczęściej występuję w chińskich zupkach. 

Makaron pełnoziarnisty - jest to zdrowsza wersja od zwykłego makaronu. Wyróżnia się od innych makaronów wyglądem i smakiem, ponieważ jest ciemny, twardy i sprężysty. Stosują go osoby, które się odchudzają, ale też po prostu zwykły kowalski od czasu do czasu sobie zje. Szybko można napełnić brzuszek, ponieważ jest bardzo sycący. 

Makaron sojowy - W tym makaronie nie ma glutenu, dlatego osoby, które mają problem z tolerancją roślinnego białka, to mogę zasięgnąć makaronu sojowego. Najdziwniejsze jest jego przygotowanie, ponieważ nie trzeba go gotować, jak każde inne - po prostu zalać gorącą wodą i poczekać, gdy spęcznieje

ZOOOZmu.png

Co wybierasz? :pepoHmm:

źródła: #1#2#3

 

  • Like 4
  • I love it 3
  • Legend
Posted

Raczej makaron. Ciężko o dobre ziemniaki w przystępnej cenie, więc wygrywa to drugie. Wiele też zależy od tego, co się je, mimo wszystko lubię to i to.

  • Like 1
  • I love it 1
Posted

Ciężki wybór, bo ziemniaki są OP, ale ostatecznie wybieram makaron.

  • I love it 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.