Deserved Popular Post Narks. Posted April 20, 2020 Donor Deserved Popular Post Posted April 20, 2020 Cześć wszystkim! Dziś Poniedziałkowe Trio będzie nieco inne. Dlaczego? Dlatego, że na samym końcu będzie niespodzianka dla czytelników. Nie przedłużajmy i zaczynajmy! Co pojawi się w dzisiejszym odcinku? ~ Goście specjalni odpowiedzą na kilka pytań związanych z Technologią. ~ Ciekawostki ~ Świat z Netflix! ~ Wisielec [ VI ] PYTAŃ temat: TECHNOLOGIA W dzisiejszym odcinku wystąpią: @ Szogun- Admin CS:GO [FFA] @ DarkAng3l!- Grafik @ chmiel - Opiekun Serwera [ I ] W jakim kierunku idzie technologia XXI wieku? @ Szogun- Technologia XXI wieku idzie w kierunku jak największej rozbudowy i żeby dać człowiekowi jak największe możliwości i swobody. Rozwój ten jest bardzo ważny, szczególnie kiedy obejmiemy do tego na przykład zapotrzebowania na coraz nowszy sprzęt medyczny, ponieważ trzeba pamiętać, że jeśli ten sprzęt będzie coraz lepszy to tym bardziej, ułatwi to pracę ludzi ratujących innych, a jak dla mnie jest to nawet i wymóg. Oczywiście jestem również za wytwarzaniem to coraz lepszych maszyn czy to sprzętu RTV, AGD itd. lecz są też zagrożenia z jej strony. Niestety zawsze się znajdą osoby, które będą wykorzystywały tę technologię w celu kradzieży, wykorzystania danych i wszelakich innych rzeczy tylko by zyskać coś dla siebie, a rozwój w XXI wieku bardzo im to ułatwia i umożliwia, gdyż dalej jest wiele osób, które są zwyczajnie zbyt głupie, by najpierw coś sprawdzić, czy po prostu nie orientują się w tej przestrzeni. @ DarkAng3l! - Technologia w XXI idzie w dobrym kierunku. Dlatego, że coraz bardziej technologia ułatwia nam życie. Przykładem mogą być maszyny budowlane, które odwalają za nas większość pracy. @ chmiel - Dobre pytanie. Technologia XXI wieku ciągle idzie naprzód, rozwijając przy tym, co raz to nowe urządzenia czy inne rzeczy, które pomagają lub ułatwiają życie ludziom na świecie. Ważną rzeczą aktualnie która dzieje się na świecie jest właśnie ten wirus. I moim zdaniem, gdyby nie dobrze rozwinięta technologia na świecie. To nie można byłoby pomóc innym ludziom, którzy chorują na inne schorzenia. Wiadomo, zawsze mogło być lepiej, ale też i gorzej więc cieszmy się tym, co mamy a z czasem to wszystko, będzie jeszcze lepsze. [ II ] Co sądzicie na temat technologii 5G? Stwarza zagrożenie? @ Szogun- Ja szczerze o technologii 5G za dużo nie czytałem i nie słuchałem, ale troszkę o niej mogę powiedzieć. Jest to bardzo duży i dobry postęp zwłaszcza dla osób, które na co dzień do swojej pracy potrzebują takich sieci, jaką jest 5G. Prędkość transferu, bardzo małe opóźnienie czy obciążenie, jakie może wytrzymać ta technologia, to są jedne z wielu jej zalet, gdyż wyniki, jakie zostały przedstawione nam, są bardzo zaskakujące. Przechodząc do pytania, czy stwarza zagrożenie, myślę, że nie, gdyż aktualnie nie potwierdzono, by szkodziła człowiekowi czy środowiskowi. Nikt obecnie nie udowodnił żadnym testem, że jest szkodliwa, więc ja bym się zbytnio nie martwił, bo po co też robić coś skoro miałoby nam ułatwić życie, a jednocześnie zabić. @ DarkAng3l!- Hmm, technologia 5G może być plusem w przyszłości. Dzięki niej możemy mieć jeszcze szybszy internet i nie będzie prawie żadnych problemów z grami. Czy stwarza zagrożenie? Jeszcze na podstawie żadnych badań nie stwierdzono, że stwarza jakiekolwiek zagrożenie. @ chmiel - Ja nie wiem za dużo na ten temat, bo się w niego jakoś nie zagłębiałem. Według na moje oko jest to duży krok w przód, który z pewnością ułatwi pracę dużej ilości osób czy różnych firm gdzie np. przesył danych może wynosić nawet do 10 Gb/s. A czy stwarza zagrożenie? Jak na moje to nie. Czytałem, że w niektórych miejscach na świecie ta technologia 5G już jest, ale jeszcze jakoś nie słyszałem, by komuś ona szkodziła. Tylko że z czasem, może się to zmienić. Pewnie to będzie kwestia czasu i się dowiemy, jak to z tym jest. [ III ] Czy dożyjemy kiedyś takich czasów, że pracownicy całkiem będą niepotrzebni i zastąpią nas roboty? Jak sobie to wyobrażacie? @ Szogun- Mam szczerą nadzieję, że nie. Mam co do tego bardzo negatywne nastawienie i uważam, że byłaby to tylko głupota, by tworzyć roboty, które miałyby za nas wszystko robić i zastąpić. Nie jestem nawet w stanie sobie tego wyobrazić. Jest to dla mnie po prostu nie tyle, co niemożliwe co niedorzeczne. Jeśli, miałyby zastąpić nas roboty to ludzie kompletnie by, wypaczyli z siebie standardowe zachowania. Ludzie przestaliby się uczyć, szlifować swoje umiejętności i nie tylko. A jak wiadomo, takimi najłatwiej się manipuluje i łatwo, jest im wpoić coś, co nawet nie istnieje, a oni w to uwierzą. Oraz najważniejsze aktywność fizyczna.... Już widzę jak ludzie w świecie, gdzie roboty robią wszystko za nas, wykonywaliby ćwiczenia pozwalające utrzymać nam zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Oczywiście nie mówię o wszystkich, ale o znacznej większości. Jak mówiłem, nie jestem sobie w stanie wyobrazić dobrego scenariusza z tym, ale na pewno też nie tak złego gdzie nagle robot zdobywa świadomość i postanawia wybić ludzkość niczym z terminatora. :P @ DarkAng3l! - Myślę, że tak, ponieważ technologia pnie się do przodu, a co za tym idzie? Same nowości... Nawet z jednych filmów było, że człowiek stworzył robota na swoje podobieństwo, a następnie całą armię. Wyobrażam sobie to tak, że ludzie stworzą robota, który będzie wykonywał za nich większość roboty, a oni będą sobie leżeć przed telewizorem. Tylko pytanie, czy roboty się nie zbuntują? @ chmiel- Oby nie, jest to głupota. Co by wtedy było, jakby roboty zastąpili ludzi? Małe dzieci, które ciągle się uczą, poznają nowe rzeczy, zobaczyli i byliby nauczeni, że od dziecka tak naprawdę nie muszą nic robić, bo wszystko mają "pod nos podstawione i zrobione". Człowiek powinien się rozwijać, a nie stać w miejscu. Co do aktywności fizycznej - ludzie by zaczęli leżeć dupą do góry, choć niektórzy już to robią hehe, otyłość na świecie moim zdaniem wzrosłaby i to bardzo dużo, bo tak, kiedy ludzie muszą pracować itd. czy nawet jak np. chodzą na siłownie, czy pobiegać do lasu jest jakoś utrzymywana ta aktywność fizyczna i się tak nie zapuszczają. Wracając do sedna sprawy, mam nadzieję, że nie dożyje takich czasów, kiedy na świecie zamiast ludzi będą roboty. [ IV ] Zastanawialiście się, dlaczego te nowsze telefony mają aż tyle aparatów? Czy jest tego jakiś powód? @ Szogun- Szczerze się nie zastanawiałem. Dla mnie jest to bardzo łatwa odpowiedź, ponieważ ludzie po prostu, zamiast kupować specjalistycznych aparatów do wykonywania niesamowitych zdjęć, które nie zawsze są poręczne wolą robić je bardziej poręcznym telefonem. Mniejszy robi ładne, szybkie i efektywne zdjęcia. Czego chcieć więcej? Jak dla mnie nic. Jest to też bardzo duży uśmiech w stronę osób, które chcą mieć bardzo ładne zdjęcia z wycieczki czy fotografów, ale wiadomo, że jednak w tym zawodzie zdjęcia telefonem będą amatorskie w porównaniu do specjalistycznego aparatu fotograficznego. @ DarkAng3l!- Szczerze? Nie zastanawiałem się, dlaczego te nowsze telefony mają tyle aparatów. Nie zdziwiłabym się, gdyby z tyłu telefonu były wszędzie aparaty. Nawet nie chciałbym mieć taki telefon, bo wystarczy, że upadnie i po aparatach. Pewnie też jest tyle aparatów, żeby wychodziły lepsze zdjęcia. @ chmiel - Szczerze? Nie zastanawiałem się nad tym, czemu tyle tego jest w tych telefonach. Może dlatego, że ludzie lubią mieć duży wybór tak jak np. do robienia zdjęć czy nagrywania filmików właśnie aparatem z telefonu. Wiadomo jakość też, jest ważna tych ujęć, które robimy, by mieć przeróżne pamiątki, ale po co mieć 20 aparatów w telefonie. [ V ] Czy warto myśleć o zakupie Playstation 5? Jeśli tak, to dlaczego? @ Szogun- Hmm jak na moje nie. Po prostu mnie już sam dizajn PS5 obrzydza i nie podoba mi się. Rozumiem wiele rzeczy zastosowanych do ulepszenia jego i do usprawnienia działania są bardzo dobre. Jeśli najpierw mam płacić ponad 2 tysiące złotych jak nie więcej za konsolę, po czym by kupować gry po 200 zł, a dalej kupować subskrypcje PS+ bym mógł sobie pograć w trybie multiplayer, jest dla mnie śmieszne. Tak jak ja sam mam PS3 Pro i mogę sobie na spokojnie pograć online, tak jak mój brat na PS4 już nie może, bo musi zapłacić około 40 zł za miesiąc, by móc pograć w sieci ze znajomymi. Oczywiście mówię tutaj o płatnych grach, bo darmowe oczywiście mają darmowy dostęp do multiplayer. Przynajmniej tyle.... Ja wolę już wydać 2 nawet 3 razy tyle na komputer i mieć z niego nie dość, że korzyści takie jak na konsoli to mogę jeszcze załatwiać sprawy potrzebne do szkoły czy do pracy. @ DarkAng3l!- Nie warto kupować, bo pewnie nie będzie też dużo gier na nową konsolę. Już wolałabym sobie kupić lepszy komputer za tyle pieniędzy. Gdyby nawet ktoś kupił tę konsolę, to by nie wyrobił z kasą. Coś obiło mi się o uszy, że będzie tylko ograniczona ilość sztuk i będą chcieli bardziej się skupić na PlayStation 4. @ chmiel- Jak dla mnie sam widok tej konsoli po prostu odstrasza ludzi, a przynajmniej ja tak odczuwam. Dobra, ale załóżmy, że ktoś kupi tę konsolę i co potem nie można się po prostu połączyć z internetem i zasuwać już grać w gry online, bo oprócz tego jeszcze trzeba kupować jakieś PS+ czy jakieś goldy tak jak to jest w xbox'ie. Oczywiście oprócz tego, że trzeba to mieć, to co jeszcze jest nam potrzebne? Wiadomo, że gry, bo po co nam konsola jak gier nie mamy, kolejne 200-300 zł za sztukę, jeśli ktoś ma w planach pograć w jakieś nowsze tytuły, które wyszły czy wyjdą, to po prostu zbankrutuję. Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w uniwersalny sprzęt, czyli PC wiadomo, że niektóre gry są tylko na konsole, ale jest ich mała ilość. Raczej w tych czasach prawie każda gra wychodzi na PC. Jest to oczywiście tylko moje zdanie, więc jeśli ktoś będzie miał ochotę na kupno takiej konsoli, to nic nie stoi na przeszkodzie. [ VI ] Gdyby w przyszłości byłaby możliwość podróżowania na inną planetę, to jakie byłyby zainteresowanie takiej wycieczki? Jeśli byście mieli okazje wylecieć na taką podróż, to chcielibyście? @ Szogun - Ciekawe pytanie. Szczególnie kiedy są spekulacje, że na Marsie było kiedyś życie i najprawdopodobniej będzie to pierwsza planeta poza Ziemią, na której człowiek zamieszka. Ja szczerze uważam, że ludzie nie wyruszą na inną planetę w kosmos ryzykować życie dla wycieczki tylko jak już dla kolonizacji. Człowiek w końcu odkryje taką technologię, że wyruszy, by podjąć się zdobycia nowych miejsc na zamieszkanie czy wydobycie surowców, ale wróćmy to właściwego pytania. Ja szczerze nie jestem i nie będę zainteresowany wycieczką w kosmos i jeśli miałbym okazję na nią, to nie skorzystałbym. Szczerze sam bym wolał być w grupie osób, które zamiast wyruszać w kosmos na inne planety, w celu zwiedzenia to bym chciał skolonizować i dać miejsce na rozrost cywilizacji. @ DarkAng3l! - Dobre pytanie. Wydaję mi się, że takowa wycieczka byłaby tylko dla bogatych ludzi. Wątpię, że taka wycieczka kosztowałaby 5 tys. złotych. Organizator wycieczki musiałby jakoś zarabiać. Nie zdziwiłabym się, gdyby za parę milionów lat, byłoby jakiekolwiek miasto. Jeśli miałabym okazje wylecieć, to zgodziłabym się na podróż. @ chmiel - Myślę, że byłoby duże zainteresowanie (ludzi), którzy chcieliby zobaczyć "coś nowego" jest garstka ludzi, którzy są tym zainteresowani i pewnie chcieliby sobie zobaczyć życie na innej planecie. Wiadomo, że większości osób pewnie by się to nie spodobało i zaraz byłby pewnie duży hejt w stronę tych ludzi, którzy by takie coś organizowali. A ja czy bym chciał? Hm musiałbym się nad tym zastanowić, ale czemu nie zawsze jest to coś innego i jakieś nowe doświadczenie. 1) Przeglądarka firefox wzięła swoją nazwę od rudej pandy. W chinach panda jest nazywana jako "ognisty lis". Pewnie dlatego, że jest bardzo podobna do lisa. 2) W roku 2010 zbudowano komputer, który składał się z 1760 konsol PlayStation 3. Według amerykańskiego Departamentu obrony ponoć to była najtańsza opcja. 3) Przez to, że podczas koronawirusa siedzimy w domu, to niektóre serwery gier nie radzą sobie z ilością graczy. 4) W roku 1963 powstawała pierwsza na świecie myszka, która wykonana została z drewna. Netflix! Przestawia! Ex Machina Młody programista, który pracuje w firmie komputerowej, wygrał konkurs. W nagrodę mógł mógł spędzić tydzień w luksusowej posiadłości szefa. Okazuje się, że szef pracuje nad sztuczną inteligencją i próbuje przekonać swojego pracownika do testów. Black Mirror Serial opowiada o zdarzeniach, które mogą spowodować do upadku cywilizacji. WISIELEC T_________a I________j__ Powodzenia Katy! Chciałbym podziękować @ chmieli @ Szogun oraz @ DarkAng3l! za wzięcie udziału. Mam nadzieję, że się Wam spodobało Poniedziałkowe Trio! Miłego dnia! 10 8
The Denver Posted April 20, 2020 Posted April 20, 2020 Dobrze wykonane zadanie. Dodałeś coś od siebie oraz poprowadziłeś właściwy rytm serii. Gitt. @ Szogun, @ chmiel, @ DarkAng3l!- Kawał dobrej roboty tak samo! Widać, że chcieliście wypaść jak najlepiej. Szacun. 1 1 4
Nati Posted April 20, 2020 Posted April 20, 2020 Świetna robota, a btw czarne lustro to kozak serial! 1
Deserved Ves Posted April 20, 2020 VIP Donor Woman Deserved Posted April 20, 2020 Dobra robota ^^ 1 1
Donor FitGrajek Posted April 20, 2020 VIP Donor Posted April 20, 2020 @ Szogunja dalej czekam na odpoiwedź na pytanie. Świetna pracka, leci + dla Ciebie! 1
Donor Zielonaa. Posted April 23, 2020 Woman Donor Posted April 23, 2020 Super ciekawostki, nie wiedziałam o tej rudej pandzie xd Polecam ex machina i black mirror! Mega produkcje, jeśli ktoś lubi trochę chore klimaty, ale też można wyciągnąć z nich jakieś wnioski. Dodatkowo powiem, że w serialu black mirror wyszedł jeden odcinek interaktywny, gdzie można wybierać jak ma się zachować bohater.. grałam/oglądałam to pierwszy raz chyba ok 3h i za każdym razem najpierw źle wybierałam. Ten odcinek jest tak chory, że aż intrygujący :D
The Denver Posted May 9, 2020 Posted May 9, 2020 Temat został zamknięty. Nie oznacza to, że nie można go czytać! Zainteresowanych zapraszam już w poniedziałek na odcinek nr 7! W wykonaniu: @ xKarcia @ `ComeLy @ KubeN 1 1
Recommended Posts